11 lucruri de care să ții cont pentru a-ți împlini VISUL

Un vis este o imagine despre viitor, care te inspiră și îți aduce energie în minte, îți stârnește emoții și te determină să faci orice pentru a-l atinge.

Unii visăm să scăpăm de 20 de kg, alții să punem câteva kg, unii visăm să întâlnim o persoană celebră, alții doresc să devină celebri. Orice vis bun este minunat și realizabil. Aș vrea ca astăzi să îți ofer 10 lucruri care te vor ajuta să îți vezi visul cu ochii.

 1. Visele nu trebuie să fie mari pentru a fi semnificative

Începuturile slabe par fără nicio importanță, însă, pe măsură ce cresc, acele planuri mici de la început pot deveni binecuvântări uriașe. Uneori credem că dacă visul sau planul nostru nu este destul de mare, destul de îndrăzneț, nu se pune la socoteală. Însă acest lucru nu e adevărat.

Vreau sa vă spun două povești.

Laura Ingalls a crescut într-o familie care a fost nevoită să se mute dintr-un loc în altul. Și-a dorit enorm de mult să își ajute familia, asa că a hotărât să devină învățătoare. A fost nevoită să renunțe la catedră dupa ce s-a căsătorit pentru a-și ajuta soțul la fermă. Și-au pierdut bebelușul născut de 1 lună și, la scurt timp, soțul ei rămâne paralizat. Avea 43 de ani, atunci când fiica ei, Rose, a încurajat-o să își scrie povestea vieții. S-a apucat să scrie o carte, dar aceasta a fost refuzată de multe ori de editurile care au primit manuscrisul. Și-a dorit așa de mult să reușească, încât, în următorii ani a muncit din greu să îmbunătățească acea carte. Într-un final o editură o acceptă, dar o publică sub formă de povestire pentru copii.

Un început slab…

Laura Ingalls avea 65 de ani când, într-un final, cartea ei a fost publicată: Little house in the Big Woods. A avut un asemenea succes, încât a continuat să scrie până la vârsta de 76 de ani, când a publicat ultimul volum din seria Little house.
Cărțile ei s-au vândut în peste 60 milioane de copii în peste 100 țări din întreaga lume, urmate de ecranizări de mare succes.

O poveste extraordinară despre un vis care se poate împlini: Laura Ingalls nu a lăsat ca vârsta ei sau dificultățile de orice natură să devină o piedică în atingerea acelui vis.

Susan Boyle era o femeie fără servici, care a participat la un concurs de talente. Publicul și-a bătut joc de aspectul ei și nu a avut nicio încredere în capacitatea ei de a cânta. Când a pășit pe scenă, întrebarea care i-a fost pusă a fost aceasta:

„Care este visul tău?”

Ea a răspuns: Încerc să devin o cântăreață. Avea 47 de ani. “Vreau să am succesul lui Elaine Paige”. Parte din public și-a dat ochii peste cap și a chicotit. Unii s-au simțit dezgustați de Susan Boyle. Elaine Paige e o cântăreață și actriță britanică de succes, care a debutat la vârsta de 16 ani pe scenă și a scos în cariera ei peste 20 de albume. La 47 de ani să spui că vrei să devii ca ea, era deja prea mult.

În ciuda îndoielilor, Boyle a ales să ignore murmurul și a cântat un cantec: Am avut un vis.După primele note, îndoielile oamenilor s-au transformat în urale. A încheiat cântecul cu sala în picioare. Primul ei album s-a numit așa: I dreamed a dream. A fost cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor în Marea Britanie. A depășit-o pe Elaine Paige…

Două exemple de oameni care au avut un vis și, în ciuda greutăților, a vârstei, a chicotelilor au făcut ceva pentru a și-l împlini.

Începuturi mici, eșecuri, bătăi de joc.. Și totuși, visele mici, aparent nesemnificative și fără sorți de izbândă s-au transformat cumva, prin miracol, în realitate.

Ceea ce contează nu este mărimea visului, ci mărimea celui care te va ajuta să îl împlinești.

 1. Ai grijă la ucigașii de vise

Un vis este un lucru minunat. Îți aduce speranță cu privire la viitor și te încurajează să încerci, să muncești în ciuda dificultăților și împotrivirilor. Însă, atenție, există ucigași de vise!

Sunt cei care au metode prin care doresc să omoare un vis viu, plin de energie și speranță, și, dacă îi asculți, te trezești că ai în brațe un vis mort pe care ești nevoit să îl abandonezi.

Sunt oamenii care nu suportă sau nu doresc să te vadă cu visul tău, cu planul tău bun împlinit. Din păcate există acești oameni. Și, din păcate, există ucigași de vise care nici măcar nu știu că sunt așa.

Sunt acei oameni care iți vor spune: nu merge pe această cale, nu ești destul de deștept sau priceput să faci asta, au făcut și alții înainte și au eșuat, nu e pentru tine... Sunt oamenii care mereu te descurajează, care au alte soluții mai bune pentru tine sau care, pur și simplu nu vor să te vadă reușind. Ei au diagnostice înainte să te asculte, pun etichete înainte să pună întrebări și, în general, știu întotdeauna mai bine decat tine. Ei sunt ucigașii de vise, la ei trebuie sa ai mare grijă!

Cum îi recunoști? Iată câteva categorii:

 • Necredincioșii

Folosesc următoarele fraze cheie: Fii serios, revino-ți! Au încercat și alții înaintea ta și nu au reușit!Nu pun întrebări. Au soluții înainte să te asculte. Nu te lasă să vorbești pentru că au ei de spus mai mereu câte ceva. Sunt genul de persoane știe-tot. Sunt oamenii care nu prea au realizat nimic, dar cu toate acestea sunt experți în toate domeniile.

 • Negativiștii

Sunt genul de persoane care deja au scenariul pregătit. Dacă primii, doar pun sub semnul îndoielii, negativiștii îți dau toate detaliile. Ei văd finalul. Îți vor descrie cu lux de amănunte cum va arăta eșecul tău.

 • Criticii

Oferă critică distructivă fără să le ceri părerea. Vor avea alte soluții pentru tine. Îți vor demonta pe rând argumentele și se vor asigura că vei pleca de acolo convins că nu ești potrivit pentru acel vis și acel vis e o idee cât se poate de proastă.

 • Cei care descurajează

Chiar nu te înteleg de ce muncești atâta! Îngrijește-te de sănătate, pari așa de palid. Parcă nu mai ești tu. Hai să bem un ceai, mai ia o pauză… Sunt genul de persoane care sub aparența intențiilor bune, îți vor strecura în minte îndoiala și descurajarea. Ei sunt extrem de periculoși pentru că te însoțești cu ei, se fac plăcuți și afișează o falsă empatie dar, sub efectul anesteziei furnizate de vorbele bune, îți vor administra doza de descurajare.

 • Diavolul

El nu vrea să reușesti. El nu vrea să realizezi ceva măreț prin care vei influența pe alții și vei aduce o schimbare în bine în lume.

Cum îl recunoști? Oferă scurtături atractive pentru realizarea visului tău. Scopul lui este să te pună pe dreapta, să îți atragă atenția de la prioritățile tale pentru ca, mai târziu, să renunți de tot la ceea ce ți-ai propus.

Nu uita, pentru împlinirea visului tău semnificativ, nu apela niciodată la compromisuri și la scurtături. Acestea nu vin de la Dumnezeu, ci de la cel rău. Dacă Simona Halep chiulea de la antrenamente, nu aveam cum să devină campioană. Nu poți copia la examen și să aștepți să schimbi lumea cu ceea ce ai învățat citind de pe fițuică. Nu poți fura și să ai pretenția să fii ulterior văzut ca un model demn de urmat.

 • Eu

De multe ori însă, cel mai mare ucigaș de vise sunt chiar eu. Atunci când aleg să cred despre mine minciuni:

Iată câteva dintre ele:

 • Mândriami-am împlinit acest vis prin puterea mea.E metoda sigură prin care poți să distrugi toate binecuvântările pe care ți le-a dat Dumnezeu, alocându-ți merite și oferindu-ți tot creditul ție.
 • MaterialismulE munca mea, trebuie să mă bucur de ea.
 • DescurajareaNu mai pot, am încercat, nu mi-a reușit, mă las păgubaș.
 • NecredințaAcest vis bun nu e de la Dumnezeu. Dacă era de la El, mă ajuta. Am eșuat, mă las păgubaș.
 • PăcatulAlegi să lași loc compromisului și să pătezi visul frumos pe care îl ai de la Dumnezeu. Păstrează-ti visul curat, fugi de compromis, de minciună, de înșelăciune, de mită, de orice scurtătură! Bucuria de la final va fi de nedescris.
 • LăcomiaApare atunci când te îndrăgostești de visul tău, de afacerea ta, de #succes. De aceea, motivația noastră nu trebuie să fie niciodată banii, ci dragostea de Dumnezeu și de oameni.
 • NeiertareaApare atunci când alegi să nu ierți pe cei care te-au rănit. În felul acesta vei sta pe loc și nu vei putea sa faci pași semnificativi în împlinirea visului tău. Având în inimă neiertare, vei fi preocupat de a demonstra, de a face în ciudă, iar rezultatul va fi un vis mărunt, de duzină, o glumă fără sare.
 • Teama și îndoialaNu lăsa ca frica, intimidarea, îndoiala, lipsurile să îți dicteze și să planteze în mintea ta ideea că niciodată nu vei putea să reușești. Vorbește cu acești ucigași. Spune-le: Pot și o sa împlinesc acest vis cu ajutorul lui Dumnezeu!
 1. Pune de la început visul tău în mâna lui Dumnezeu

Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, și îţi vor izbuti planurile. (Proverbe 16:3)

Când punem visele noastre în mâna lui Dumnezeu, le asigurăm reușita. De ce? Pentru că atunci când i le dedicăm Lui, ne oprim din goana nebună de a folosi acel vis în mod egoist, doar pentru noi și pentru mândria noastră.

Daca vrei să ți se spulbere visul, ține-l pentru tine. Daca vrei să îl vezi împlinit, pune-L în mâna lui Dumnezeu. Nu există vise prea puerile, prea mici, prea lumești, prea firești pentru a nu putea fi puse în mâna lui Dumnezeu. Un vis firesc devine spiritual când este transferat în mâna lui Dumnezeu.

Cum faci asta? Destul de simplu. Verbalizează pe genunchi sau în gând, renunță la orice pretenție de reușită și spune clar: Doamne, știi că visez la acest lucru, pentru că mă cunoști. Ai vrea să ai tu grijă de acest vis, iar dacă tu consideri că e bun pentru mine, să mi-l împlinești la momentul potrivit? Mă bazez pe Tine!

Renunțarea la gândul că doar de tine depinde împlinirea acelui vis va aduce așa de multă relaxare încât următorii pași îi vei întreprinde mult mai ușor. Dacă nu se va împlini, nu vei intra în depresie, pentru că nu tu dețineaivisul. Era proprietatea lui Dumnezeu. Dacă se împlinește, nu îți vei pierde mințile pentru că, din nou, e unul din visele lui Dumnezeu de care ți-a făcut ție parte.

 1. Nu căuta să începi în forță, ci urmărește să începi

Lucrul cel mai important nu este acela de a începe în forță, cu ceva măreț, ci de a …începe.

Să mergi înainte câte un pas pe rând, un vis după un altul, un plan după altul.

Pentru a-ți împlini visul este nevoie de acțiune, este nevoie să faci primul pas. Dacă aștepți momentul măreț când vei avea toate resursele, când vei fi antrenat, când vei fi pregătit mental și fizic, când vei avea gata echipa, biroul, sediul, hala, mașinile și toate echipamentele, s-ar putea să fie prea tarziu…

Nu înseamnă că te încurajez la lipsă de înțelepciune, la a lucra la repezeală, fără planuri și fără muncă de cercetare. Nicidecum. Îți spun doar atât: nu aștepta să începi în forță, fă acum primul pas.

Indiferent dacă visul tău este unul spiritual, material, e legat de familie, de educația copiilor, de sănătate sau sport: orice vis începe cu primul pas. Nu amâna până îți vei pierde și motivația, și energia, și resursele… așteptând marea lansare.

5. Visurile fără obiective, rămân doar visuri.

Denzel Washington spunea:

”Obiectivele, în drumul lor spre realizări, au nevoie de disciplină și consecvență”. Adică trebuie să fie prioritare și să se regăsească în calendarul tău, în agenda ta zilnică.

 • Care sunt obiectivele pe care le vei urmări săptămâna aceasta?
 • Ce vei face practic pentru îndeplinirea visului tău?

Dacă vrei să slăbești, îți trebuie obiective, consecvență și disciplină. De aceleași lucruri e nevoie dacă visezi să vorbești spaniola sau dacă visezi să devii un celebru jucător de tenis.

Visele fără obiective duc la dezamăgiri. Pentru că vor rămâne doar simple vise.

 1. Fii mulțumitor pentru ceea ce ai efectuat și ai primit deja.

O inimă mulțumitoare îți dă aripi, o inimă nemulțumită este o piedică și o frână în îndeplinirea visului tău.

Atunci când începi fiecare zi cu mulțumire și recunoștință, vei privi acea zi, pe tot parcursul ei, dintr-o altă perspectivă.

Urmărește progresul făcut în împlinirea visului tău și mulțumește lui Dumnezeu pentru fiecare pas pe care l-ai întreprins. Fii bucuros și fericit de ceea ce ai realizat. Nu te crampona de neajunsuri, nu fii dezamăgit că poate ai eșuat uneori. Încearcă din nou până vei găsi calea potrivită. Sărbătorește progresul. Dacă e nevoie, râzi de tine, de prostiile făcute, dar nu le mai repeta. Fii consecvent și disciplinat în muncă, dar și în starea de mulțumire și recunoștință.

 1. Folosește-ti darurile în împlinirea visului tău.

Nu încerca să împlinești un vis pe care îl au alții pentru tine. Primește sfaturi, lasă-i pe oameni să îți dea aripi, dar dacă simți și știi că visul tău e altul, nu pierde timp prețios trăind dorințele altora pentru viața ta.

Ești înzestrat cu talente unice. Folosește-le în împlinirea visului tău. Dacă simți că ceea ce faci te frustrează, te epuizează și stoarce ce e mai bun din tine, probabil visul tău e undeva pe altă lungime de undă. Dacă nu ai voce, ce rost are să visezi să devii cântăreț de operă?! Dacă te duci cu groază la antrenamentul de tenis și vii de acolo epuizat psihic, frustrat și nefericit, iar singurul punct în comun cu Simona Halep este ruptul rachetelor, nu prea are rost să îți irosești viața pe acel teren…

Descoperă-ți darul! Începe să îl folosești, investește în el și dezvoltă-l, nu lăsa pe nimeni să te descurajeze, pune-l la lucru și fii mulțumitor pentru el. Apoi construiește-ți visul în jurul lui…

 1. Inspiră pe alții prin visul tău. Urmărește lucruri care contează.

Dacă visul tău se rezumă doar la pământ (ceva ce poate fi distrus de foc sau de apă), nu este suficient de semnificativ. Țintește mai sus! Urmărește ca prin visul tău să aduci o schimbare în alții și în lume. Urmărește lucruri eterne cu el.

Unele vise dacă sunt folosite doar pentru noi sunt nesemnificative. Însă, atunci când devin vehicule pentru schimbarea altora, primesc o transformare a esenței lor și, ca prin minune, dobândesc o semnificație uriașă.

Întreabă-te atunci când lucrezi la visul tău:

-Ce schimbare pot aduce în viața altora prin acest vis?

-Ce zidește în mine: bucurie sau îngrijorare, mulțumire sau stres?

-Ce trăsături de caracter îmi dezvolt eu și pot dezvolta în alții cu acest vis?

-Dacă după mine va rămâne doar acest vis, va fi uitat sau va continua să lucreze schimbare în lume?

Acum înlocuiește cuvântul #vis cu cuvintele #casă, #mașină, #carieră, #faimă, #vlog, #visultău în întrebările de mai sus și vezi ce iese.

 1. Nu-ți fie frică de dificultăți și de eșec. Visele trebuie testate.

Nouă nu ne plac testele. Mie nu îmi plac. E prea stresant, prea multă energie consumată, prea multe emoții. Ca să dovedești ce? Cui?

Poate de aceea multe din visele noastre nu se împlinesc. Pentru că renunțăm prea curând. Când ne dăm seama că visele noastre trebuie să fie și testate, preferăm să renunțăm la ele.

Testele sau încercările, eșecurile, dificultățile nu există pentru a ne descuraja în împlinirea viselor noastre, ci sunt lăsate pentru a ne transforma pe noi în acele încercări sau dificultăți.

Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori nu visul e cel care trebuie schimbat pentru a trece testul, ci noi, cei care lucrăm la împlinirea acelui vis, avem nevoie să ne schimbăm, să trecem prin dificultăți pentru a dobândi un caracter potrivit, pe măsura visului nostru.

Poate ai nevoie să dezvolți în tine trăsături de caracter care îți lipsesc și fără de care nu îți vei putea susține visul: răbdare, înfrânare, echilibru, smerenie, stare de spirit bun, auto administrare sau multe altele.

Uneori însă, e nevoie ca și visul nostru să treacă testul. Poate e nevoie de mai multă muncă, șlefuire, precizie și antrenament, o strategie mai bună sau poate doar sfatul altora mai pricepuți decât tine.

 1. Înlocuiește frica ta cu credință

Frica omoară visele, omoară multe planuri bune. Soluția pentru frică nu este curajul. Unui om temător degeaba îi spui să fie curajos, el nu poatefi curajos în acele momente. Soluția este credința. Să realizezi că nu ești tu la cârmă, ci este unul mai mare decât tine. Și, conștient, alegi să te încrezi în Dumnezeu, în cel căruia i-ai încredințat visul tău.

E normal ca frica să îți dea târcoale. E normal să îți faci uneori scenarii și, fără să vrei, imaginația să o ia razna și să te simți deja paralizat. Însă când vin acele momente, amintește-ți cine are controlul. Relaxează-te și ridică-te, apoi fă următorul pas.

 1. Încrede-te în Dumnezeu. El deja lucrează la visul tău!

  Dumnezeu lucrează deja în noi, la visul nostru. Faptul că te-a înzestrat cu talent, ți-a facilitat dezvoltarea acelui vis, ți l-a pus în minte și ai mai și făcut pași în direcția bună e garanția faptului că munca Lui a început.

Marcu 11:23,24: Vă asigur că dacă va zice cineva acestui munte «Ridică-te și aruncă-te în mare!» și dacă nu va avea dubii în inima lui, ci va crede că ce a spus se va realiza, va obține ce a cerut.  Vă spun aceste lucruri pentru că în baza aceluiași principiu, trebuie să credeți anticipat că ați și primit lucrul pentru care vă rugați; și astfel îl veți obține.

Două citate la final:

Dumnezeu nu îți dă niciodată un vis pe măsura buzunarului tău. El nu îți verifică niciodată contul din bancă, ci credința pe care o ai.

Societatea îți spune: Ai grijă de tine!
Dumnezeu îți spune: Ai grijă de alții, eu voi avea grijă de tine.

Distribuie articolul:

3 comentarii la „11 lucruri de care să ții cont pentru a-ți împlini VISUL”

 1. Multumesc pentru acest articol. Am plans de recunostiinta.Citind articolul parca as fi stat de vorba cu un prieten. Parca l-ai fi scris pentru mine… Ma simteam descurajata si ,deschizand Internetul, este incredibil cum din miile de articole de acolo exact pe acesta am ales sa-l citesc !. Iti multumesc . Floriana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.